Тараща

On 12.04.2009 by admin


Мова не йде про однойменний районний центр Київської області. В даному разі – Тараща – то маленьке село в Корсунь-Шевченківському районі на Черкащині. Тут його ще звуть Малою Таращею, щоби відрізнити від не такої далекої Таращі Великої (міста в Київській області).
До села не йде громадський транспорт, найоптимальніший варіант добирання – виїздити з Корсуня до Селища, далі – декілька кілометрів пішки.
Мала Тараща зустрічає повною розрухою. Ось давно зачинений магазин, занедбана і вже нікому не потрібна автобусна зупинка… І повна відсутність людей…
Завидівши якогось чоловіка по інший бік глибокої балки, кричу щосили. Перше, що мене цікавить, чи це дійсно Тараща, жодних знаків я так і не побачив. Виявилося, що так. Інше питання, де ж тут церква. Чолов’яга гукає у відповідь – “Он там, на горі, бачите, куполи виглядають понад деревами”…
Куполи… Звучало як іронія. Адже куполів ця церква вже давно не мала… Понад деревами справді проглядалися залишки дерев’яної споруди… – Георгіївської (за іншими даними – Юріївської) церкви 19 століття (окремі джерела подають більш ранній термін побудови – 18 ст., але певно йдеться про попередницю, матеріал з якої викориcтано при побудові нового храму)

Comments are closed.