Львів непопсовий. Кам’яниця Шульців

On 08.04.2012 by admin

Неподалік церкви св.Параскеви та рогу вул. Хмельницького та Жовківської міститься певно найгарніша вілла-кам’яниця на Підзамче (Богдана Хмельницького, 56). Її збудували для власного помешкання львівські брати архітектори Ян та Кароль Шульц.

Ян (йоханнес) Шульц, здебільшого відомий як основоположник львівської сецесії, автор проектів багатьох львівських чиншових будинків, палаців та вілл в стилі модерн, неоренесанс, неоготика та необароко. Брат Кароль в основному працював разом з Яном.


Неоготичний будинок на Шевченка (Академічній), 21 авторства Я.Шульца

кам’яниця Шульців

Виправдовуючи своє реноме новатора, Ян Шульц одним з перших перейшов до сецесії у віллі Гломбінської на вул.Мохнацького (Драгоманова), 48.
До відомих робіт Яна Шульца та його брата також відносять житловий будинок з аптекою “Під золотою зіркою” (Міколяша) на Коперника, 1(1892 p.) (пізніше в подвір’ї кам’яниці побудовано відомий “Пасаж Міколяша”, зруйнований під час ІІ-ї світової), чиншову кам’яницю на Шевченка, 10 з лазнею св. Анни у дворі (1888-94 рр.), кам’яниць за адресою Шевченка, 21 та 25 (початок 20 ст.), військове казино на вул. Фредра, 1, віллу Домбчанської на Чайковського, 35 (1888 p.) тощо.
Крім того брати здійснили реставрацію та перебудову палацу на пл. Соборній, 10, палацу у Великому Любіні. У 1914 році Ян Шульц виконав проект перебудови будівлі Галицького купецького Акціонерного банку (вул. Валова, 11 – “будинок з лицарями”).
Також Я.Шульц спроектував каплицю над склепом Ю.А.Бачевського на Личаківському кладовищі.

Власний будинок брати збудували на тодішній Жовківській 1896 року, про що свідчить напис під вікном другого поверху готичними літерами але польською: “Ян і Кароль Шульц, архітектори і власники, цей дім збудували для власного вжитку”. Будинок виконаний в стилі північного неоренесансу з елементами маньєризму


Переглянути Львів на карті більшого розміру

Інші статті серії: Львів непопсовий

4 коментарі to “Львів непопсовий. Кам’яниця Шульців”

  • Василина

    Не підкажете часом: якщо знімали там  (у Львові) кімнату, то у кого?

    • Анонім

      ні, я переважно у друзів зупиняюся

  • ma4y1982

    Дуже гарно
    Дякую

Trackbacks & Pings