Мошни. Частина 1. “Готична” перлина Подніпров’я

On 20.12.2011 by admin

Преображенська церква в Мошнах

Мальовниче село (а колись місто з магдебурзьким правом) Мошни лежить при трасі Черкаси-Канів в 30 км від обласного центру. Унікальний рельєф місцевості де розкинулося село – рівнинна, почасти заболочена долина річок Вільшанки та Мошни різко змінюється гірським (до 202 м) довгим кряжем – Мошногорами – саме тут зупинив свій рух льодовик в останній льодовиковий період. Саме в Мошногорах у 19 ст. тодішні власники цих земель Воронцови наказали закласти великий парк в англійському стилі, прикрасити його альтанками, ротондами, високою вежею Святослава, а біля гірського підніжжя – розкішний палац та навіть звіринець, з іншого боку кряжу – комплекс Мошногірського Вознесенського монастиря. Але буремне 20-те сторіччя з його революціями та війнами не пощадили ані палацу, ані монастир, ані вежу з ротондами. Від колишньої величі залишився лиш Софійчин стовп – поставлений за наказом графа на місці, де його дочка Софійка впала з коня та мало не загинула. Парк здичавів, перетворившись скорше на ліс з єдиною алеєю – теренкуром місцевого санаторію.

Одначе Мошни не перестали бути цікавим туристичним об’єктом, адже від невтомного графа Воронцова та його роду в селі таки залишились інші архітектурні атракції, серед яких головною, однією з найцікавіших та найнесподіваніших сакральних пам’яток України є Преображенська церква, що міститься практично в самому центрі цього немаленького села.

Саме за наказом М.Воронцова за проектом архітектора Одеси Джорджо Торрічеллі було збудовано нинішню головну архітектурну домінанту Мошен – Преображенську церкву (будувалася у період з 1830 по 1840 рр.).

Архітектура церкви поєднує стилі романтизму та елементи тюдоровської готики, бароко, і відповідає тенденціям утвердження еклектизму (мішанини архітектурних стилів – прийому, характерного для 19 ст.).

Храм мурований, базилікального типу з трансептом. Над бабинцем підноситься висока квадратна у плані дзвіниця у стилі західноєвропейської готики, увінчана невеличкою банею та декоративними вежами по кутах.

Центральна баня опирається на восьмигранне середохрестя, до якого з трьох боків приєднанні гранчасті виступи-каплиці, в свою чергу увінчані напівбанями. Такі самі виступи-каплиці, тільки меншого розміру прилягають до зовнішніх стін нави. Фасади церкви і дзвіниці завершені зубчастими парапетами, кожен ріг споруди вінчають високі декоративні колони, увінчані маленькими банями. Вікна та двері споруди – готичної форми.

На відміну від екстер’єру, інтер’єр храму аскетичний.

Преображенська церква архітектурними деталями подібна до Алупкінського палацу М.Воронцова (недарма відому «Воронцовку» в Алупці будували майстри з Мошен – може ті самі, що і були будівничими церкви?). І це добре кидається у вічі тому, хто вперше приїздить до Мошен.
Одначе менш відомим цікавим фактом є те, що Преображенська церква в Мошнах має церкву-близнюка (щоправда значно менших розмірів) – церкву Іоанна Златоуста на Полікурівському пагорбі в Ялті (звичайно, ту також збудовано за проектом Торрічеллі).

церква Іоанна Златоуста в Ялті Мошенська пастораль

(далі буде)


Переглянути Мошни на карті більшого розміру

Читати також:
Православна готика

Trackbacks & Pings