Столиця моєї мрії. Львівські леви

On 23.03.2011 by admin

Завчасно прошу вибачення у читачів, якщо заголовком статті ввів їх у оману. Адже тут не йтиметься про розмаїття львівських левів, які можна зустріти на вулицях Леополіса у вигляді окремих скульптур, декору, зображень та іншого представлення символу міста. Тут власне йтиметься про найбільш знаних левів – скульптур, які нині стоять (чому стоять – вірніше було би сказати лежать) біля входу до Порохової вежі.


Власне Порохова вежа – єдина споруда, яка залишилася від середньовічного фортифікаційного комплексу Львова. Зведена у 1554-1556 роках вона виконувала і свої прямі функції (міського арсеналу) і складу зерна, побувала у приватній власності, знову була викуплена містом, доки рівно за 400 років після закінчення будівництва тут не розмістився Будинок архітектора. Саме тоді вхід до будівлі прикрасили прекрасні скульптури левів з білого мармуру. Відтоді – ці леви – невід’ємна частина львівського пейзажу.

Одначе львіськими стали вони лиш у повоєнний час. Виготовлені у 19 ст. ці мармурові скульптури були прикрасою тодішньої метрополії – Відня. Де саме вони там знаходилися мені достеменно вияснити не вдалося, є версія – що в палаці Шенбрунн. Єдине відомо, що вони були вивезені з Австрії радянськими військовими після завершення окупації і мали прикрасити вхід до військового манежу на вул.Грекова, але архітектори домовилися про їх перенесення до Порохової вежі.


Переглянути Львів на карті більшого розміру

Інші статті серії Столиця моєї мрії:
Святий Юр
Ельжбетка

Cерія Львів непопсовий

7 коментарів to “Столиця моєї мрії. Львівські леви”

  • andy_str

    хм, цікавий факт, не знала про оригінальне походження цих левиків :)
    дякую за Львів, завжди приємно бачити фото з рідних місць…

  • Alb Wiki

    порохова вежа — не автоентична, здається. Вона була відбудована отими архітекторами.

    • Анонім

      Вперше чую, що не автентична. Можливо її до- чи перебудовували, але в основі наче як залишки тієї самої вежі з оборонної системи середньовічного міста

      • Maryana

        Так, порохова вежа – автентична, зі середини XVI ст. Одна із чотирьох веж, які були на оборонному валу середньовічного Львова. Дякую Вам за гарний блог про подорожі! І маленьке питання (якщо можна). А чому Львів – столиця Вашої мрії?

        • Анонім

          Вам дякую! “Столиця моєї мрії” то з вірша В.Симоненка – отут http://haidamac.org.ua/ucrania/roztochchya/lviv/ він є

          • Maryana

            Гарний вірш В. Симоненка про Львів, але я його вперше в житті прочитала – аж соромно :). Дякую Вам за вірш! І за Ваші фантастичні фотографії Львова окреме величезне ДЯКУЮ! (зі Львова)  

Trackbacks & Pings