Белз. Архітектурна спадщина. Частина 7. Заключна

On 15.03.2009 by admin


вид на Середмістя з боку Замочка

В цій заключній частині поговоримо про інші архітектурні атракції Белза, які не включено до попередніх частин.

Передусім треба згадати так звану Аріанську вежу, найдавнішу із збережених пам’ятку Белза. Збудована вона 1606 року. Про її призначення досі точиться дискусія. Деякі джерела називають її каплицею, інші припускають, що то був арсенал.
Дослідник-аматор Лев Чачковський у своїй статті «Княжий Белз», виданою у Львові 1936 року зазначав: «Минувши ринок, побачимо ліворуч шестигранну будівлю з цегли, що її назвали невластиво аріянським собором. Над входовими дверми будівлі знаходиться герб «Равіч» із цифрою 1606 та з букв A-Z, P-B. Будинок стоїть на парахіяльному майдані та деякий час правив на перехов земських актів, перенесених туди із замкової пивниці»
За другої світової було втрачено і герб, і датування, і інші написи. Сама будівля наразі відреставрована, якщо за таку реставрацію можна вважати вкриття її шатровим верхом з сучасної черепиці.


площа Ринок

Цікавим є ансамбль площі Ринок. Худенькі будиночки, що туляться один до одного і ратуша, яка як звичайно не стоїть на самій площі, а у бічній вулиці. Власне за сучасну ратушу після І світової було пристосовано приміщення келій монастиря домініканів (про що писалося в частині 2).


Ратуша 1712 року. Гіпотетична реконструкція О.Рибчинського

Взагалі, досліджуючи історію розвитку белзьких ратуш, необхідно зазначити, що дати спорудження першої ратуші невідомо. На схематичному рисунку Белза 1428 року ратуша вже булла зображена к бидинок з вежею, яку увінчував прапор, що однак не дає підстав стверджувати, що схематичний малюнок бодай трохи подібний до реальних архітектурних форм ратуші.
Перша згадка про белзьку ратушу датується 1712 роком. Це булла дерев?яна споруда, яка стояла «посеред болотистої ринкової площі» і згоріла під час великої пожежі 1806 року (щоправда існують дані, що вона згоріла ще 1802 року). Ця споруда в плані булла прямокутна з широкими сіньми, великої в’їздною брамою, накрита похилим дахом з люкарнами, піддаховою мансардою, без вежі.


Площа Ринок з ратушею у вересні 1914

Який будинок дав прихистом міській владі після пожежі знову ж таки невідомо. Адже наступна ратуша, вже мурована, збудована була лише 1886 року. Її було зруйновано в І світову війну наступом російських військ у вересні 1914 року.
У повеєнний період архітектором Мартином Вагаловичем було розроблено проект нової ратуші, алей ого відхилили.
Міська адміністрація Белза перебралася в давній корпус монастиря отців домініканів. На верхньому ярусі вежі цого корпусу, як традиційний елемент ратуші, встановили годинниковий механізм із дзвоном та циферблатами у круглих вікнах. Тепер власне ніщо не нагадує про те, що ця будівля мала інших хазяїв та зовсім інше первісне призначення. От тільки розміщення ратуші не на площі Ринок дивує відвідувачів…


залишки валів

Ще варто оглянути залишки давніх валів поблизу єврейського окописька, пам?ятник захисникам Польщі (встановлений у період між 1944 та 1951, коли Белз належав ПНР), пам?ятник 900-річчю Белза поблизу ратуші та просто прогулятися давнім містом повз поодинок симпатичні сецесії початку 20 ст.


Пам’ятник захисникам Польщі


ансамбль площі Ринок


пам’ятник на честь 950-річчя Белза


каплиця на цвинтарі


одна з сецесій

Частина 1. Замочок
Частина 2. Монастир оо.Домініканів
Частина 3. Монастир сестер Домініканок
Частина 4. Дерев’яна церква св. Параскеви П’ятниці
Частина 5. Скульптура Белза
Частина 6. Юдейський слід
Частина 7. Заключна

2 коментарі to “Белз. Архітектурна спадщина. Частина 7. Заключна”

  • Silver17300

    Дякую автору за подаровану  подорож Белзом. Місто чудове, багате на пам’ятки та історичну спадщину. Але. як і всюди в україні малі міста та містечка маючи обмежені фінанси та відсутність інвестицій виглядає надто занедбаним. Особливо це стосується доріг, старожитної забудови.

  • Галина

    Подорожувала на вихідних по Сокальщині і дуже вразив Белз. Місто чудове, харизматичне. Хочеться до нього повертатися. Дуже дякую за цикл цікавих статей, бо інформації в подорожі було дуже багато і все не втрималося в памяті.