Драбівці

On 11.04.2009 by admin


Одна з небагатьох збережених архітектурних пам’яток Черкащини, що офіційно занесена до Державного реєстру національного культурного надбання.


Село Драбівці (близько 600 мешканців) знаходиться на Лівобережжі в Золотоніському районі Черкаської області обабіч траси Золотоноша-Пирятин.
Дерев’яна Троїцька церква збудована 1794 року. Неодноразово перебудовувалася (згадується навіть про дзвінницю над бабинцем), її вигляд початку 20-го століття можна бачити на сайті Дерев’яні храми України. Однак під час останньої реставрації їй надали (наскільки можливо) первісного вигляду. Якщо звичайно не рахувати зовсім недоречної мурованої прибудови біля вівтарної частини і… гонтованого покриття. З гонтом церква виглядає досить гарно, і нефахівцю таке покриття здається дуже навіть доречним, але для дерев’яного церквобудівництва Подніпров’я це нетрадиційно.


та сама прибудова до вівтаря. Може і функціонально, але ж як ну як “здрастє”, їй Богу

Церква тридільна і тризрубна, одноверха. До центрального восьмерика примикають п’ятигранні вівтар та бабинець. Широкий купол опирається на восьмикутний світловий барабан. Дах над бічними зрубами двосхильний. Церква оперезана піддашшям, вище якого і починається вищезгаданий гонт.

бабинець. Дзвони зі старих кисневих балонів :)

В путівниках зазначається, що церква є представником народної дерев’яної архітектури Придніпров’я з елементами класицизму. Втім такі елементи, які мали місце після пізніших перебудов (наприклад – портики з боку вівтаря та бабинця) були прибрані під час реставрації.


В книзі “Битий шлях. Україна якою ми її любимо” церкву помилково називають Миколаївською.
Вся справа в тім, що в селі майже одночасно (теж в кінці 18 ст.) було збудовано ще одну дерев’яну – Миколаївську церкву. В Державному реєстрі національного культурного надбання вона теж значиться під реєстраційним номером 1717. Згадується у путівниках, наприклад у не так давно виданому А.Іщенка “Вся Україна”. Проте шукати у селі її марно. За словами місцевих жителів – вона розвалилася, її забрали у Чигиринський район і там знову зібрали.

4 коментарі to “Драбівці”

  • Allazubach

    Чи є якась певна легенда або цікава ісоторія пр цю церкву!

Trackbacks & Pings