Хомутець

On 12.04.2009 by admin

Незважаючи на вельми велику популярність у колишньому Союзі декабристського руху, совєти були не надто уважними до декабристського спадку. Так не вдалося зберегти маєток Давидових у Вербівці (довелося обмежитися відомим Зеленим картковим будиночком у Кам’янці), про іншу ж атракцію, що також є свідком Південного декабристського товариства, поговоримо сьогодні.



родовий герб “Ex toto anima”

Село Хомутець (нині Миргородський район, Полтавщина) належало родині Апостолів ще від часів полковника Петра Апостола. Його син – гетьман Лівобережної України Данило Апостол перетворив Хомутець на родовий маєток. За Данила Апостола тут було зведено дерев’яний палац та закладено парк.


озеро в садибному парку

Мандрівник, академік Антон Іоганн Гільденштедт, перебуваючи в Хомутці в 1774 р. згадує про красивий іонський палац, сад, теплиці, тощо.


палац з тильного боку

На початку 19 ст. маєток перейшов у володіння Івана Муравйова-Апостола – письменника, історика та дипломата – нащадка Данила Апостола по жіночій лінії. З 1806 року він мешкав у Хомутці і саме за нього було перебудовано палац та переплановано парк.


схема маєтку


меморіальна табличка

Матвій, Сергій та Іполит Муравьови-Апостоли, сини Івана Муравьова-Апостола заснували перше в Росії таємне революційне товариство “Союз порятунку”. В 1824-25 р.р. брати Муравьови-Апостоли і декабристи П.Пестель, М.Лорер, М.Бестужев-Рюмін, М.Лунін та інші збиралися в маєтку на свої таємні збори.


70-ті роки 20-го століття

За совітів палац не зруйнували, як то сталося з більшістю інших маєтків, а передали під агропрофшколу, технікум свинарства і нарешті зооветеринарний технікум, який існує тут і дотепер.
Поки в приміщенні знаходилися навчальні аудиторії, тут же облаштували невеличкий музей та вчепили аж дві меморіальні дошки з написом «В цьому будинку в 1824-1825 р.р. відбувались засідання декабристів».


ще архівне фото

Палац щоправда не визнали пам’яткою архітектури і до державного реєстру не включили, проте надали статус пам’ятника історії і взяли під охорону як місцеву пам’ятку згідно рішення виконкому Полтавської обласної Ради депутатів трудящих № 529 від 10.12.1970 р.


інтер’єр

З роками у старому палаці технікуму вже стало тісно. Для нього поряд звели більше сучасне приміщення. А палац залишився стояти пусткою і поступово руйнується, дичавіє і парк площею 77 га…


розетка


герби

В інтер’єрі ще збереглася ліпнина у вигляді родових гербів та розеток, розписи стель і кімнатах і дубова стеля у залі…


ще герб


в одній з кімнат

Але в іншому палац, який ще пару десятків років (як можна судити зі старих фото) був у цілком нормальному стані, практично розвалюється на очах.


дубова стеля


та сама кімната з дубовою стелею

Технікуму на нього відверто начхати (та й фінансування бракує для проведення відновних робіт), начхати, як бачимо і обласній владі. Хоча і село зовсім недалеко від курортного та розрекламованого Миргороду, про нього мало хто знає. На трасі Київ-Полтава, рясно обставленої білбордами з рекламою полтавських атракцій на кшталт Решетилівки, Великої Багачки чи Гоголевого, йому місця не знайшлося.

Відбивають охоту у масового туриста і 14 км жахливої дороги від Миргорода до Хомутця.
Ми витрачаємо масово кошти на відбудову за гіпотетичними проектами давно втраченого у Чигирині чи Батурині, дозволяючи разом з тим гинути тому автентичному, що ще можна врятувати…

6 коментарів to “Хомутець”

  • Я колись навчався в цьму технікумі, дуже шкода дивитися на палац який руйнується на очах. Ще на початку 90-х минулого століття там проходили навчання…

  • Хочу висловити ВЕЛИЧЕЗНУ подяку автору за неповторні фото, за небайдужість, за популяризацію унікальної інформації. На Вашому сайті таки справді унікальні фото, унікальні нотатки. Просто хочеться подякувати і віртуально потиснути Вашу руку.

  • Олексій

    Дякую за цю статтю. 22 роки живу в сусідній області цілком впевнений, що все найцікавіше лише в Західній Україні, а тут, практично під носом)))

    Цікаво, а чі занесено цю будівлю до реєстру памяток державного чи місцевого масштабу?…

    • так, цю пам”ятку занесено до реєстру об’єктів культурної спадщини національного значення (історія). Але, нажаль, поки що нічого хорошого це не дало. Просто в списку і все. :-( Ніяких конкретних дій з цього приводу немає

  • Максим Крутов

    я В єтом году сюда езди – скажу по сравнению с вашими фото все изменилось не в лучшую сторону.
    http://sport-pl.at.ua/forum/55-388-1#8553