Львів непопсовий. “Майоліка Хауз”

On 15.10.2012 by admin

Сьогодні попрямуємо до центру міста. Буквально в одному кварталі від проспекту Свободи заховалася маленька вуличка Леся Курбаса. Однією з цікавих будівель на ній (про решту якось згодом) – кам’яничка під №5.


Цей будинок звуть львівським Майоліка Хауз за його подібність та наслідування відомого шедевру віденської сецесії авторства батька цьго стилю – Отто Вагнера. Віденський Majolikahaus був зведений у 1898-99 рр. і поєднував на той час незвичні для модерну плаский фасад будинку (без виступаючого декору), прорізаний рівномірними рядами однакових віконих прорізів з його декором глазурованими (майоліковими) кахлями з рослинним орнаментом. Характерною особливістю віденського Majolikahaus є те, що ритм майолікового орнаменту байдужий до членування стіни.

віденський Majolikahaus, фото Андрія Бондаренка фото з Вікіпедії (автор Donar Reiskoffer)

При проектуванні львівського будинку за сучасною адресою Курбаса, 5, архітектор Соломон Рімер безперечно надихався творінням Отто Вагнера і в чомусь його наслідував. Той же плаский фасад, та ж майоліка. От тільки принциповою різницею є не тільки колір та орнамент майоліки. У львівському варіанті ритм візерунку відповідає ритму віконних прорізів, візерунки складають подобу картушів, які обрамлюють вікна. Серед квітів можна помітити блакитну королівську лілію.

Як би там не було, але у 1907 року у Львові постає місцева подоба (значно меншого розміру) віденського Майоліка Хауз. Будинок був збудований для львівського кам’яничника Ісаака Герша Сандаля. Плитку виробили також у Львові на фірмі братів Мунд.
Перший поверх кам’яниці рустований і призначений був для “Японської кав’ярні”, яка і працювала тут до І Світової війни, на вищих поверхах розміщувалися квартири.
На кожному поверсі влаштовані балкони на металевих консолях, причому нижчій балкон відокремлює рустовану торгову частину від житлової, вкритої майолікою.


Переглянути Львів на карті більшого розміру

Інші статті серії: Львів непопсовий

4 коментарі to “Львів непопсовий. “Майоліка Хауз””

  • Мортал

    Прекрасний будиночок. Варто додати, що всередині прямо біля входу збереглися писані на полотні картини. Вицвілі, всохлі, але збереглися. 

    • Анонім

      О. дякую! про картини не знав. То просто в сінях ті картини? 

Trackbacks & Pings