Архітектура Черкас. Будинок Щербини

On 20.05.2010 by admin

будинок Щербини

Однією із найприкметніших будівель старих Черкас, справжньою перлиною забудови тодішнього провінційного міста і відночас одним із головних символів Черкас сьогоднішніх є особняк Щербини, нині більш відомий місцевим як “ЗАГС”, позаяк з кінця 1970-х тут міститься Палац урочистих подій.

Черкаси ріг Хрещатика та Леніна
ріг вулиць Хрещатик та Леніна. Будинок Щербини вінчає торець вул.Хрещатик

Цей особняк було збудовано у 1907-1912 рр. на вулиці Садовій (нині – Леніна) у тій частині, де до неї примикає вул.Хрещатик. Таким чином будинок парадно акцентує перспективу вулиці Хрещатик.

Черкаси будинок Щербини

Будинок зводився для черкаського інженера, грабаря-підрядника (як і А.Майборода), члена міської думи – Афанасія Микитовича Щербини.
Архітектор нажаль лишився невідомим. Багато хто припускає, зважаючи на вишукане поєднання архітектурних деталей у їх еклектичному сплетінні, що ним міг бути сам Владислав Городецький, однак доказів цій версії немає.

основа та капітелі колон

Головний фасад будинку має асиметричну композицію – зі сторони вул.Фрунзе до основного приміщення примикає гранчаста прибудова (в інтер’єрі – також гранчаста кімната).
Центральна частина будівлі – двоповерхова з мансардним третім поверхом. На рівні першого поверху влаштовано широкий портал (хоча з архівних фото видно, що вхід спочатку було влаштовано збоку), дещо спотворений незграбними дверима, встановленими після реконструкції у 1980-х.

будинок Щербини архівне фото 1910 р.
архівна листівка 1910 р.

Другий поверх має центральне потрійне вікно, розчленоване колонами з капітелями іонічного ордеру, та спарені вузькі віконця з багатопрофільним облямуванням. Мансардний поверх має цетральне півциркульне вікно із широким фризом, оздобленим глибокими нішами та східчастими цегляними деталями у вигляді подовжених сухариків. Напівциркульне подвійне багатопрофільне облямування виступає над дахом, вінчаючи центральну частину будівлі.

тильний фасад та вид з вул.Хрещатик

Бічні ризаліти розчленовані спареними 3-4-четвертними колонами іонічного ордеру з подвійними базами та увінчані ступінчастими фронтонами понад парадним атаблементом. Величність будинку підкреслює горизонтальний руст.
Ризаліти, як і центральна частина, також мають фігурне завершення, що виступає понад дахом, підкреслене по центру декоративними отворами, з боків – напівциркульними деталями.

бічний фасад з боку вул.Фрунзе сучасний вхід
капітелі колон декор над 2-м поверхом

Таке розкішне оздоблення будівлі, всі ці декоративні колони, карнизи, руст, мережеве облявування створюють враження казковозті та іграшковості.


загальний вигляд будинку

Раніше в будинку було влаштовано зимовий сад з фонтаном. Подвір’я було огороджене кованим парканом. Поруч з особняком містився будинок для прислуги та конюшні. Їх без всіляких докорів сумління на початку 1980-х знесли і збудували нову багатоповерхівку…

збереглася хвіртка вікна

Сам Щербина жив там не довго. Перед І-ю світовою він здав його в оренду повітовому земельному управлінню. По революції там розміщувалися партійні та радянські органи влади, за німецької окупації – жандармерія, по війні – палац піонерів аж до того часу, поки у 1978 році його не переобладнали на Палац урочистий подій. він міститься тут і нині.

Саме остання реставрація – з переобладання на РАГС – і значно спотворила будинок. Бічний вхід у лівому ризаліті було перетворено на вікно, парадні двері з вітринного скла та решіткою було влаштовано по центру, до них влаштовано широкі східці, на яких нині прийнято фотографувати весь кагал весілля. За тієїж реконструкції щез кований паркан, зимовий сад з фонтаном (переобладнано на урочисту залу).

вид з вул.Хрещатик

Але і у такому вигляді будинок є одним з найкращих зразків архітектруної забудови старих провінційних Черкас.
У 2010-11 роках проведено реставрацію, будинок набув нового веселенького забарвлення

Як знайти:

Переглянути Черкаси на карті більшого розміру

Інші статті цієї серії:
Будинок А.Майбороди

2 коментарі to “Архітектура Черкас. Будинок Щербини”

  • Sagaris aka Suraqis

    Дуже дякую за цікаві пости про рідне місто! Чекатиму на продовження!

  • Sagaris aka Suraqis

    До речі, у цоколі будівлі розміщується редакція газети “Молодь Черкащини”, у якій колись працював Василь Симоненко, але чи була там редакція у той час, коли він там працював, я на жаль не знаю.