Переяславський скансен

On 22.09.2012 by admin


Покровська церква із села Сухий Яр Ставищенського району Київської області (1775 р.)

Мій улюблений скансен, який офіційно зветься Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини.



житло 11 ст.

Будівництво скансену розпочато 1964 року на Татарській горі на околиці Переяслава обобіч траси Київ-Дніпропетровськ. Нині на території в 30 га розміщено 13 тематичних музеїв, які є органічним продовженням музею-села. Музей ознайомлює з народною культурою, архітектурою та творчістю, звичаями та обрядами українців Середньої Наддніпрянщини. До уваги відвідувачів 122 пам’ятки народної архітектури, понад 30 тисяч пам’яток матеріальної і духовної культури.
Музей розташований за адресою: Київська область, м. Переяслав-Хмельницький, вул. Літописна,2. Відкритий для відвідувачів щодня з 10-ї до 17-ї години.
Це власне офіційна інформація.


це теж житло :)
Тепер інформація неофіційна. Якщо ви приїздите в Переяслав не на авто, а користуєтеся громадським транспортом, не слід довіряти чисельним путівникам, які розказують, що добиратися до нього дуже далеко і варто брати таксі. Так, справді – офіційний вхід розміщенний з боку об’їздної траси. Але, запитавши у всякого місцевого, як пройти до музею архітектури та побуту відразу біля автовокзалу, швиденько відшукаємо спочатку “Лєніна в кєпкє”, потім вулицю Літописну, місток через Альту і власне доріжку полем, яка виведе нас прямо в скансен. Правда з тильного боку. Але відвідини від того не стануть менш приємними.


а це Київ, Поділ, 10 століть тому :)
Власне раджу відвідувати скансен не у суботу, бо за доброю місцевою традицією усі весілля з усім своїм балаганом вважають за честь святкувати саме тут, і, ясно, не в неділю. Але, якщо у вас вільний тільки вікенд, то бажано прибути до музею пораніше. Я не знаю, чи відкритий головний вхід до 10-ї, але тильний – з боку міста – відчинено зрання.


дзвінниця церкви Іоанна Богослова, 1606 рік. з с.Острійки Біло-Церківського р-ну
А далі будуть тільки фото


а це сама церква


козацька залога, 17 ст.


це теж житло. Власне, нас з дитинства вчили, хто в таких хатах живе :)))


Вулики – теж предмет дерев’яної архітектури :)


само собою – вітряки, куди ж без них


стильно декоровані ворота


Троьхсвятительська церква із села Піщики Сквирського району 1651 р.


Георгіївська церква з с.Андруші, 1768 р.


церква з с.В’юнище 1833 р.


ну і просто якийсь сарай з тинком. Але теж мальовничо :)


а це цілий мисливський будинок
ну, на сьогодні досить :)

Comments are closed.