Львів непопсовий. Костел Св.Мартина

On 15.02.2010 by admin

Костел св.Мартина

Маловідома туристам атракція, яка захована на маленьків вулиці Жовківській, яка втім до Жовкви вас не приведе…


вул.Жовківська
вул.Жовківська

Невеличка вул.Жовківська, що розміщена між вулицями Богдана Хмельницького та Промисловою в районі Підзамче, отримала свою історичну назву лише 1993 р. Історичну – тому що до 19 ст. це був шлях на Жовкву. Вулиця щоправда тоді звалася Коритною (по назві одного з рукавів Полтви – Корита). Згодом було прокладено нову дорогу, яку назвали вул.Жовківською (нині – Богдана Хмельницького).

костел з вул.Жовківської
костел з вул.Жовківської

Коритну ж переіменували у 1871 р. на Св.Мартина – по назві розміщеного на ній костелу. За радянськиїх часів її називали Декабристів і от зараз – Жовківська. Хоча ні до якої Жовкви, як вже сказано, вона не виведе, бо закінчується тупіком.

На тодішній вулиці Коритній дідичем Олександром Зборовським у 1637 р. було фундовано костел Св.Мартина, а при ньому – шпиталь для поранених вояків. Приписані до костелу і шпиталю земельні наділи отримали назву Зборівщини.

Фундацію Зборовського підтвердив архієпископ Ян Тарновський та доручив нагляд за костелом отцям Кармелітам Черевичковим (на противагу злидарям Кармелітам Босим ті певно таки мали право на власність принаймні у вигляді черевиків, тому хоча асоціативне мислення так і хоче обізвати їх Кармелітами Взутими, насправді вони були Черевичковими :)
Нині існуючий костел Св.Мартина з примикаючими буквою “Г” двоповерховими келіями та дзвіницею був збудований у 1736-1753 рр. у стилі бароко на місці згорівшого попередника.

комплекс костелу Св.Мартина
комплекс костелу Св.Мартина

Костел – мурована однонавова прямокутна в плані споруда з сигнатуркою над високим двосхилим дахом. Фасад розчленовано пілястрами, оригінальні капителі яких зкомпоновано з військової арматури. До оздоблення доклалися відомі митці йоганн Георг Пінзель, Мартин Строїнський та йосиф Маєр.

костел Св.Мартина
костел Св.Мартина

Щоправда в інтер’єрі побачити костел і відповідно пеервірити збереженість оздоблення мені не вдалося. Адже за радянських часів його було зачинено, нині передано протестантській громаді Християн Віри Євангельської.

оздоблення в екстер'єрі
оздоблення в екстер’єрі

Ворота теж зачинено, але можна упроситися в охоронника впустити на територію. Сам же костел (нині церква “Віфанія”) відчинено на богослужіння у неділю з 10.00 до 12.00 та з 18.00 до 20.00, у понеділок – з 19.00 до 21.00, у середу з 18.00 до 19.30 та п’ятницю – з 18.00 до 19.30.

ворота костелу
ворота костелу

Відвідини костелу Св.Мартина можна сумістити з неподалік розміщеною церквою Св.Параскеви.

як знайти:

Дивитися Львів. Костел Св.Мартина на мапі більшого розміру

Інші статті серії: Львів непопсовий

One Response to “Львів непопсовий. Костел Св.Мартина”

  • Прикольні капітелі. Я таких ще не бачив :)