Львів Непопсовий. Лічниця Солецького

On 24.03.2014 by admin

В продовження теми лікувальних закладів Львова сьогодні завітаємо на Личаків. На розі вул. Личаківської та Рєпіна (подвійний № 107 та 2 відповідно) привертає увагу оригінальний будинок, в якому нині міститься госпіталь Прикордонних військ України.

Будинок споруджено у 1906-1908 рр. для санаторію “Будинок здоров’я” лікаря Казимира Солецького (Kazimierz Solecki)

Проект розробив молодий але талановитий архітектор (архітектурний факультет Політехніки він закінчив у 1904 р.) Олександр Лушпинський. Будівельні роботи виконувала відома фірма Івана Левинського.

Архітектурний опис від Ю.Бірюльова:

В проекті та при реалізації будинку головним прагненням було поєднати численні гуцульські та закопанські мотиви. Ще здалеку видно високі дерев’яні фронтони з різбленим мотивом сонця, криволінійні, спадаючі у декількох рівнях широкі дахи, покриті брунатною та оранжевою черепицею, підперті дерев’яними кронштейнами. Стіни фасадів з вікнами різноманітних вирізів прикрашені на першому поверсі горизонтальними профілями, а вище – фризами з барвних, переважно жовто-зелених майолікових плиток. Їх згущення акцентує гранчастий еркер бічного фасаду. Головний вхід з вул.Рєпіна виділений завдяки навісу з металу та скла, дерев’яним різбленим дверям та сходам з поручнями. Будинок з трьох боків оточений парком з фонтаном, викладеним з такого ж натурального каменю, як і цоколь фасадів та огорожа.

Подивимося на архівне фото. Нічого не бентежить? Окрім того, що раніше цей будинок через відсутність дерев фотографувати було куди простіше? :) Так, ще один поверх добудували у 1934 р. за проектом Вавжинця Дайчака.

список використаних джерел:
– Бірюльов Юрій. Архітектура Львова: Час і стилі. XIII–XXI ст. — Л.: Центр Європи, 2008.
– Мельник Ігор, Загайська Роксоляна. Личаківське передмістя та східні околиці Королівського столичного міста Львова. – Львів: Центр Європи, 2010. – 352 с.
– Lviv: A Guidebook for the Visitor / Львів: Туристичний путівник. за редакцією Ю.Бірюльова — Видання друге / Second edition. — Lviv: Publishing House «Centre of Europe», 2007. — 548 с.


Переглянути Україна на карті більшого розміру

Інші статті серії: Львів непопсовий

2 коментарі to “Львів Непопсовий. Лічниця Солецького”

  • Вероніка

    На старій фотографії “бентежить” дивна форма рослин на огорожі, а на новій дратують ялинки. Перше викликає думки про нацизм, а друге про радянську владу.