Поморяни. Частина 3. Про костел

On 09.03.2013 by admin

В продовження теми про атракції Поморян, сьогодні поговоримо про костел Пресвятої Трійці, що розташований неподалік ратуші.

портал храму “Всевидяче око” і розп’яття над порталом

Будувався костел дуже довго. Розпочалося будівництво ще в 1738 (за іншими джерелами у 1748) році. Королевич Якуб-Людвік пожертвував 12 тисяч злотих, на які ксьондз Гумніцький і розпочав будівельні роботи. Одначе скоро завершити їх не вдалося, оскільки у 1758 р. Гумніцький помер. На той час було зведено стіни вище вікон. “Коробка” без даху так і простояла ще півстоліття, а богослужіння проводилися в закристії.

Лише у 1808 році при ксьондзі Левандівському було накрито дах, а в 1812 році вже при іншому настоятелеві – Янові Ясінському – коштом Юзефа Прушинського повністю були завершені всі роботи в костелі, включаючи інтер’єр. Зокрема в костелі були портрети Яна Собеського авторства Копеського, ктитора Юзефа Прушинського роботи Рейхана-молодшого, образ Христа авторства Андре дель Сарто, образ св. Йосифа роботи Гцерціна.

Але в 1854 році сталася пожежа, яка фактично знищила весь інтер’єр.
Над відновленням інтер’єру при ксьондзі Бжезінському працювали художник Тирович (намалював великий образ Трійці у вівтарі), Фелікс Бедрицький (розписав стіни костелу). та різбляр Олександр Швачук з Колодієва (вівтар), а пані Менжинська привезла сюди з Парижа статую Богородиці.

В костелі колись було встановлено орган. Він має 750 труб (найбільше до 3 метрів, найменша – 5 мм), 10 регістрів, литаври, настроєні між собою на 1/4 тону, що створює ілюзію басу. Переказують також, що серед регістрів органа є і один досить екзотичний елемент – бамбукова флейта, а унікальні цвяхи, що використані в конструкції датують… 17- початком 18 ст., тобто можливо орган було створено ще задовго до будівництва костелу. Припускають, що орган виготовлено литовськими майстрами.

За радянської влади, коли костел стояв зачиненим, вирішено було врятувати унікальний орган. доки він не зруйнувався остаточно. Його перевезли до Домініканського собору Львова, а в 2008 році він був перенесений до Вірменської катедри, де перебуває в розібраному стані. На сьогодні це найстаріший з потенційно діючих органів України.

Так архітектуру костелу описує ПГА:

Каменный, однонефный, в плане крестовый с граненой апсидой, равной по ширине нефу, и квадратным помещением в северо-восточном углу. Центральное пространство завершает башенка-сигнатурка готической формы. Главный фасад решен в формах классицизма. Четыре пилястры тосканского ордера поддерживают треугольный фронтон с декоративными вазами. Помещения перекрыты крестовыми сводами, хор – сомкнутым сводом.
Памятник – одно из лучших произведений местных мастеров.

Архітектурний стиль костелу – то класицизм (строгий прямокутник стін з пілястрами тосканського ордеру, трикутний фронтон) з елементами готики (готична сигнатурка над дахом і псевдороза на фасаді).

У крипті костелу поховано одного з найвідоміших полководців Речі Посполитої 17 сторіччя Костянтина Загоровського, який у червні 1694 року на чолі невеликого військового загону зупинив просування багатотисячної татарської орди на території сучасної Тернопільщини.
У польську військову історію ця подія увійшла під назвою “Подільські Термопіли”. Загоровський помер від отриманих в бою ран і був похований в Поморянах.

У храмі зберігається старовинна хоругва, пошита з трофейних турецьких стягів, захоплених військами короля Яна Собєського під Хотином. А храмовий дзвін відлито з турецьких гармат, здобутих у тій битві.

Нині костел повернуто вірянам, з усіх поморянських атракцій він знаходиться у найкращому стані.

список використаних джерел:
– Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР. – т. 3, с. 140.
– Вахула М. Львів. Львівська область / Путівник – Х.: Біблекс, 2009 р.
– 5 шляхів зі Львова. – К.:Грані-Т, 2007.
– ПОМОРЯНИ. КОСТЕЛ св. Трійці. – http://templesua.jimdo.com/
– Поморяни – костел – Архітектурні та природні пам’ятки України
– Поморяни – Замки та храми України


Переглянути Україна на карті більшого розміру

Частина 1. Про містечко і ратушу
Частина 2. Про церкву

3 коментарі to “Поморяни. Частина 3. Про костел”

  • rbrechko

    Дякую за грунтовну розповідь! Якби не знав коли костел було побудовано, то по вигляду думав би що він суттєво старший.
    Чекаємо на останню атракцію містечка ;)

    • haidamac

      тобі дякую! остання атракція (до речі, звідки знаєш, що вона остання? :))) буде, мабуть, не скоро…

      • rbrechko

        А хіба там є ще щось цікаве? ;) Це погано, якщо не скоро…