Львів непопсовий. Фабрика Бачевського

On 12.03.2012 by admin

Знесіння у районі Жовківської рогатки за Австро-Угорщини та 2-ї Польщі зажило слави такого собі центру алкогольної промисловості. Про фабрику спиртових виробів та підсолоджених трунків “Корнік і син” ми вже згадували. На черзі – найвідоміша за Австро-Угорщини та Польщі фірма з виробництва алкогольних напоїв – фабрика Бачевського (вул.Б.Хмельницького, 114/116).

вид на Жовківську рогатку від входу до фабрики фабрика Бачевського за 2-ї Польщі (з http://andrefashion.pl)

Фабрика Бачевських постала на місці колишнього палацу Целецьких, збудованого у першій половині 19 ст. за проектом Федерика Баумана. Сама торгівельна марка Baczewski була започаткована Лейбою Бачелєсом у 1782 р. Виробництво містилося у с.Вибранівка (Жидачівський район). 1856 року нащадки Бачєлеса (охрестившись та ставши на польський лад Бачевськими) перенесли фірму до Львова.

Споруда давнього палацу Целецьких, фрески та мармур, що його прикрашали, не збереглися. У 1908 р. архітектор Владислав Садловський здійснив перебудову палацу та центрального входу до фабрики. З тих пір збереглися скульптури левів (хоча зі старих світлин видно, що леви стояли перед входом до фабрики і раніше) та в’їздна брама. До фабрики у 1881 році провели лінію кінного трамваю від Головного двірця.

лев при вході до фабрики фабрика Бачевського у 1867-1870, фото Юзефа Едера (з http://www.lvivcenter.org). Леви вже присутні

Найуспішнішим з Бачевських був йозеф Адам Бачевський, який закінчив Львівську технічну академію (нині «Львівська політехніка») і мав диплом фахівця з технології спиртів, прийшов до керівництва підприємством у 27 років. Правнук фундатора гуральні і найуспішніший підприємець з цієї династії керував фабрикою до 82 років та розкрутив горілчану продукцію до світового визнання.

старі світлини фабрики Бачевського та її продукції, з http://nac.gov.pl та http://andrefashion.pl

Торгівельна марка J.A.Baczewski стала відома на всю Австро-Угорщину, та й далеко за її межами завдяки неординарній рекламній компанії. Зокрема продукція фірми вирізнялася поміж конкурентів формою та кольором пляшок. Фірма влаштовувала виставки та презентації, наприклад у Стрийському парку Львова збудувавши кільканадцятиметрову вежу з пляшок. А на етикетках іноді друкувалося „Jedyn? w?dk? por?wnywalnej jako?ci jest ta produkowana przez Piotra Smirnoffa z Rosji” (“єдина горілка, що за якістю порівнювана з горілкою Петра Смірноффа з Росії”). Та скоро продукція Бачевських стала так популярна, що вже Смірнофф став подібне друкувати на своїх етикетках. Більше того, “бачевські” часто використовували як синонім слова “горілка”.

стара гравюра фабрики Бачевського у Львові та нова продукція фабрики у Відні з написом “Fondee 1782 Lwow”, з http://andrefashion.pl

Кінець фабрики прийшов 1939 р., коли німецькі літаки Люфтваффе бомбардували Львів, а Адам та Стефан Бачевські трагічно загинули. Нащадки Бачевських відродили фабрику у Відні, де випускають горілку на картопляній основі Monopolowа за рецептами 18 ст. та медовий лікер Krupnik. На пляшках фігурує згадка про львівську фабрику “Fondee 1782 Lwow”.


Кам’яниця Мазанчівська на Ринку. Тут Бачевські жили, а на першому поверсі містився фірмовий магазин фабрики

У післявоєнний час в приміщеннях фабрики Бачевського розташувався завод алмазних інструментів, отже вигляд заводоуправління та прилеглої заводської території змінився остаточно.


вид старої фабрики Бачевського з вул.Б.Хмельницького

Більше про Бачевських можна прочитати у чудовій статті Назара Куцого


Переглянути Львів на карті більшого розміру

Інші статті серії: Львів непопсовий

3 коментарі to “Львів непопсовий. Фабрика Бачевського”

  • Nazar Kutsyi

    Ура! Нарешті понеділок!
    Дякую за пророблену роботу і за посилання на мене:)
    Тут накопав трохи матеріалу за Бачевських, але ні перекладати, ні верстати не маю часу. Все знову в папку “Необроблене” до кращих часів.

    • Анонім

      :) Прошу! Дякую навзаєм!
      ну може колись кращі часи та настануть :)

Trackbacks & Pings