Дерев’яні церкви Марамуреша. Частина 5 – Олександрівка

On 03.04.2011 by admin

Олександрівка, церква св.Параскеви

На відміну від своїх “сестер”, зокрема Миколаївської церкви у Данилово, яка стрімко здіймається в небо, викликаючи найперші асоціації з ракетою, архітектурний витвір у наступному селі Олександрівка трохи інакший…

І хоча церква св. Параскеви багато в чому повторює сусідок у Данилово, Крайниково та Сокирниці, всі ті ж круті двосхилі дахи під гонтом, стрімкий шпиль вежі, декоративні башточки по її кутах, одначе загальний силует церкви не такий динамічний. Стрімкий шпиль, що підноситься в небо врівноважується відносно видовженою навою з вівтарем (такої врівноваженості пропорцій немає ні в Данилово, де вертикальність силуету підкреслюється найвищею вежею, ні в Крайниково, де нава відносно вежі досить коротка). На додачу церкву видно звіддаля, у зв’язку з чим її вигляд на фоні навколишнього пейзажу (а не впритул на фоні неба) є спокійним, гармонійним та величним.

Від інших церков-сусідок церкву в Олександрівці відрізняє також відкритий ганок та опасання навколо всієї церкви, включно з вівтарною частиною

опасання церкви св.Параскеви

Збудували церкву св.Параскеви у 1753 році, хоча деякі дослідники датують зруби 15 століттям (як і церкви у Колодному). Цілком ймовірно, що при побудові нової церкви (у 1753 р.) був використаний матеріал попередниці.
Поруч з церквою стоїть дзвіниця. Вона більш пізня (19 ст.). Це двоярусна, квадратна в плані споруда каркасної конструкції під шатровим верхом. В її основі та завершенні влаштовано дві традиційні аркади-галереї на стовпчиках.

В Олександрівці найкраще з усіх мараморошських церков зберігся інтер’єр. Авторство та датування настінних розписів встановлюється на написом над дверями в наву: “Року божого 1779 совершися месяца августа 6 Стефан маляр Теребельский”

Зберігся також монументальний чотириярусний іконостас 17-18 ст., прикрашений стриманим ренесансно-бароковим різбленням.

Як пишуть в “Пам’ятках архітектури та містобудування України” (2000 р.) “Зазначені особливості пам’ятки та її ефектне розташування серед навколишньої забудови дають змогу вважати її одним з найкращих зразків дерев’яних храмів хустської групи“.

Хоча, звичайно ж, кожен з п’яти розглянутих в цій рубриці мараморошських храмів є унікальним та неповнорним. Кожен по-своєму є найкращим. Дякуємо Богу, що маємо щастя бачити ці чудові витвори стародавніх народних архітекторів. І сподіваємося, що вбережемо їх для нащадків.

Інші статті цієї рубрики:
Дерев’яні церкви Марамуреша. Частина 1 – Колодне
Дерев’яні церкви Марамуреша. Частина 2 – Сокирниця
Дерев’яні церкви Марамуреша. Частина 3 – Крайниково
Дерев’яні церкви Марамуреша. Частина 4 – Данилово

Comments are closed.