Дерев’яні церкви Марамуреша. Частина 2 – Сокирниця

On 13.03.2011 by admin

Попередньо відвідане село Колодне відособлене від решти мараморошських сіл, в яких збереглися перлини дерев’яного зодчества у стилі псевдоготики. Власне найближче село Олександрівка знаходиться не так вже й далеко, в якихось 8 кілометрах і при бажанні, наявності часу та здорового фанатизму можна пройтися пішки через перевал. Одначе за наявності авто ліпше об’їхати трасою попри с.Теребля, Буштино, Стеблівку до повороту на Сокирницю. Власне першу зупинку можна зробити в Стеблівці. До 1994 року тут стояла одна з найкращих взірців мараморошської готики – церква Різдва Богородиці 1797 р. побудови. Але стихія її не пожаліла, вона згоріла від удару блискавки, лишився лиш зруб. Нині Богородицьку церкву відновлюють.
А далі ми прямуємо до Сокирниці. Тут прямо в центрі села стоїть дерев’яна Миколаївська церква.

Миколаївська церква і новий храм кращий ракурс

Одна з чотирьох збережених, які власне відносять до марамороської готики. Друга по віку серед чотирьох. Велика і велична.
Нині за нею збудували двобаштового цегельного монстра…

літні фото

Миколаївську церкву датують 1704 роком, хоча відомо, що первісно вона була збудована у с.Шашвар (Виноградівський р-н) на початку 17 ст. і являла собою церкву хатнього типу під стріхою. У 1770 році церкву перевозять до Сокирниці, де й здійснюють грунтовну перебудову в стилі готики.

Поруч стоїть дерев’яна каркасна дзвіниця, збудована у тому ж таки 1770 році.
Сама церква традиційно для мараморошських церков має бабинець та наву під спільним високим двосхилим дахом, який має опасання, та вужчий вівтар під нижчим, але таким самим крутим дахом.
Також традиційна стрімка вежа над бабинцем. Але в Миколаївській церкві вона трохи звужується догори, має арки голосниць під шатровим верхом, який увінчаний стрімким готичним шпилем та чотирма кутовими декоративними башточками.

Стіни нави ззовні прикрашені цілою галереєю дерев’яних хрестів. У старовинному зрубові, нижній ярус якого зберігся ще від 17 ст., влаштовано трикутні вікна, в чому деякі дослідники теж вбачають наслідування готичних стрілчастих вікон. Поблизу кутових замків в брусах просверлено отвори діаметром 3 см

Не можна казати, що Миколаївська церква – найкраща з чотирьох, скорше навпаки. Занадто масивна і якась занадто похмура… Я був там двічі у два з половиною років перервою. І обидва рази ті самі відчуття. Але то, бо є з чим порівнювати :) Але все одно той витвір рук людських є прекрасним.


Переглянути Сокирниця на карті більшого розміру

(Далі буде)

Інші статті цієї рубрики:
Дерев’яні церкви Марамуреша. Частина 1 – Колодне
Дерев’яні церкви Марамуреша. Частина 3 – Крайниково
Дерев’яні церкви Марамуреша. Частина 4 – Данилово
Дерев’яні церкви Марамуреша. Частина 5 – Олександрівка

Comments are closed.