Вишково

On 18.11.2009 by admin

У Вишково (мадярське Visk) ми приїхали в сильну зливу, що звичайно не сприяло ані вільній і спокійній обсервації атракцій цього старовинного містечка, ані комфортному фотографуванню. Втім, до Вишково ми потрапили саме завдяки паршивій погоді, інакше на той день був запланований вихід в гори.



Дорога на Вишково

Вишково, що нині має статус селища, розміщене в Хустському районі в чарівному куточку Українського Затисся, притулившись до Вигорлятського хребта, по якому проходить кордон з Румунією.


Вигорлят

Певно більшості ця місцевість відома невеличким селом Шаян, що розміщене поряд, якому в повоєнні роки судилося стати одним з популярних бальнеологічних курортів. Втім, про Шаян тут не йтиметься.


Турул на центральній площі

І хоча порівняно зі своїми сусідами – Берегом та Севлюшем – Хустщина не є регіоном переважо населеним угорцями (менше 4%), певно ці 4% припадають в першу чергу на Затисся, бо Вишково як історично, так і фактично – поселення мадярське.
Вже традиційний Турул і мадярський прапор на селищній раді – тому підтвердження.


центр

В центрі селища ми застали жвавий базар та такий от фонтанчик.

На місці Вишкова колись містилося старослов’янське поселення, втім дуже швидко угорці витіснили слов’ян і у 1281 році на горі Вар-Хедь збудували замок, що контролював соляні каравани по Тисі. На жаль на сьогодні від замку лишилися лише фрагменти земляних валів. Статус королівського місто отримало у 1329 році, ця ж дата значиться на його гербі.

Путівник розказував, що однією з атракцій є пам’ятник І.Лашшу, засновнику угорської статистики, але можливості під дощем його шукати не було. Натомість знайшли пам’ятник нашому Тарасу

В центрі селища, традиційно для мадярських міст та сіл, декілька костелів – католицький та реформаторський, однак їх я не фотографував, зважаючи на досить таки молодий вік порівняно з головною атракцією, яка знаходиться трохи далі центру, в тихій вуличці.


готичний костел

Оборонний готичний костел збудований ще 1270 року. Зірка замість хрестів на шпилях вказує на його реформаторську конфесійну приналежність
Поряд з ним – дерев’яна дзвіниця

На жаль, потрапити до середини не вдалося, оскільки було зачинено. Служби проводяться тут у вихідні, відчиняють також організованим екскурсіям за попередньою домовленністю. Можна було попрохати відчинити звонаря (так його назвав дідок, що живе у сусідній хаті), але того не було вдома.

Тому фотку розпису плафону храму 1789 року я нагло спер з угорської Вікіпедії

Увагу привертає також невеличний ботанічний сад біля стін костелу

а ще мені сподобався (так-так – сподобався – відчуваю критику патріотів і борців з угорським сепаратизмом) угорський меморіал, виконаний у дереві

Тут і згадки про історію угорських земель

і Вишково

І повстання, очолюване Дьордьом ІІ і його онуком Ференцом ІІ Ракоці…

…з іменами загиблих

Перша світова…

… і імена полеглих

Друга світова

і так само – меморіальна дошка

Пам’ятник жертвам сталінських репресій (у 1944 практично все угорське чоловіче населення Підкарпатської Русі було репресоване)

Ну і традиційний угорський віночок

На завершення, ще одна фотка костелу і меморіалу

2 коментарі to “Вишково”

Trackbacks & Pings