Пугачівка

On 11.04.2009 by admin


Уманщина славна не тільки своєю “Софієвкою”. Сьогодні поговоримо про одну з найдавніших атракцій цього краю, що збереглися донині.
Церкву Святої Трійці в с.Пугачівка (колишнє Ксьондзівка) Уманського району Черкаської обл. збудовано 1761 р.
Для Черкащини вона є унікальною, оскільки церков подібного плану (тризрубних, триверхих), колись типових для Середньої Наддніпрянщини, тут лишилося всього дві. Власне в Пугачівці та Кіровому Корсунь-Шевченківського району, однак остання значно спотворена перебудовами під єпархіальний стиль.



Так виглядала церква 20 років тому. фото з сайту http://derev.org.ua
Власне донедавна пугачівська церква також виглядала інакше. Вже в дусі традиційного для другої половини 19 ст. єпархіального стилю прибудований бабинець і дзвіниця над ним, ризниця, д’яконник та приділи, чим церкву було фактично перетворено на хрестову в плані.


залишки фундаменту під ризницею
Наприкінці 1980-х років церкву було реставровано бригадою Київської реставраційної майстерні за проектом, розробленим Інститутом “Укрзахідпроектреставрація”. При реставрації намагалися повернути церкві первісний вигляд. З проектом реставрації можна ознайомитися тут
Так, було розібрано дзвіницю, приділи та ризницю з д’якоником.


Однак реставрацію закінчити не вдалося. Причиною був конфлікт з місцевою громадою з приводу все тієї ж синодальної дзвіниці над бабинцем. Певно вона так гріла серце місцевим жителям, що вони вимагали повернути її назад. В результаті церква взагалі лишилася без дзвіниці (яку за проектом реставрації планували поставити окремо, як це і було до синодальних перебудов). Тому під дзвони довелося пристосувати сусідній клен :)


Також через зупинку реставрації – не прибрано шалівку з метою відкрити зруб, залишено довгий бабинець, який трохи псує загальний вигляд церкви, не замінено покрівлю (вона так і лишилася бляшаною), не влаштовано навколо церкви піддашшя…


Як видно з фото, всі три восьмерики відрізняються один від одного. Західний повністю вкрито гонтом (що певно і було метою його реставрації), на центральному частково залишилася шалівка жовтого кольору, а у східномі відкрито зруб. Східна та західна бані включно з ліхтариками та маківкою вкриті гонтом, тоді як центральна – так і лишилася під бляхою…


Власне село знаходиться недалеко від Умані (в 15 км) за напрямом на Старі Бабани. В’їзд в село вінчає велитенський надпис з окремих бляшаних букв щось про виконання продовольчої програми (хто ще таку пам’ятає?)
Церкву знайти не складно, необхідно їхати центральною вулицею села до розвилки – направо йде головна дорога на Старі Бабани, наліво ж – церква, її вже видно з перехрестя.


ставок в Пугачівці

Ну і трохи офф-топу. Таки осіння “Софіївка” :)

One Response to “Пугачівка”

  • Стас Б

    Рекомендую всім відвідати село Пугачівка. Тим більше що церква такої архітектури лише одна в Україні не рахуючи перебудованої в селі Кірове. На жаль в ній не часто проводять богослужіння хотілося б і всередині побувати.